Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τέτοιοι που είμαστε, καλά να πάθουμε

Ακούω αυτόν τον καιρό τις ειδήσεις, για το ΔΝΤ, το μνημόνιο, την Τρόικα, για το πως οι κυβερνήσεις από το 1980 και μετά είχαν τεχνικά καταστρέψει την οικονομία της χώρας μας... Καλά όλα αυτά, αλλά το πρόβλημα δεν έγκειται μονάχα εκεί! Τον απλό λαό, πότε θα τον βάλει κάποιος στην θέση του? Πότε 8α πάψει επιτέλους να γκρινιάζει και να καταλάβει πως και Ο ΙΔΙΟΣ είναι μέρος του προβλήματος και πως ΚΑΙ με τις δικές του πράξεις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.... Θέλετε παραδείγματα? Θα τα έχετε, ευθύς αμέσως.

1) Το φτηνό και το εισαγόμενο, το πληρώνεις ακριβότερα:
Περίεργος τίτλος έτσι? Την δεκαετία του '80 υπήρχε ένας πολύ γραφικός τυπάκος (κάποιοι μάλιστα από εμάς είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε και μέσω των γραπτών του στην ''Κοινωνική και Πολιτική αγωγή'' στο σχολείο) με όνομα Νίκος Πουλαντζάς, ο οποίος πραγματικά ξελαρυγγιαζόταν και παρότρυνε τους Έλληνες να αγοράζουν εγχώρια προϊόντα ακόμα κι αν κόστιζαν λιγάκι παραπάνω ή να μην είχαν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ξένα.. Κι αυτό γιατί τα λεφτά ξοδεύονταν από Έλληνες σε Έλληνες και ξαναγύριζαν στον Έλληνα πολίτη εν μέσω φόρων, σε υποδομές. Έκαναν δηλαδή τέλειο κύκλο. Το slogan που παιζόταν και στις τηλεοράσεις ΚΑΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ, δεν είχε καθόλου άδικο. Αλλά, ποιος το θυμάται πλέον...?
Ήταν η εποχή των εισαγόμενων: ρουχισμός από την Ιταλία (γιατί ήταν μέσα στην μόδα), ηλεκτρονικά από την Ιαπωνία (γιατί κρατάνε μια ζωή), Αυτοκίνητα από την Γερμανία (γιατί είναι ''σκυλιά''), τσιγάρα εξωτερικού (γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πιο ''μουράτα'')... Σκέφτηκε όμως κανείς την Ελληνική Κλωστοϋφαντουργική στην Θεσσαλία? την βιομηχανική ζώνη του Περάματος που ήταν εξειδικευμένη στην υψηλή τεχνολογία με εταιρίες όπως η Crypto και η ΜελΤεκ? Την ΕλΒΟ στην Θεσσαλονίκη και τα τρακτέρ, καμπινάτα, και νταλίκες που έφτιαχνε? τα καπνά Σερρών? Ποιος πλέον γνωρίζει τον Παπαστράτο, και τον περίφημο Άσσο του?


η διαφήμιση που σας ενδιαφέρει είναι η έκτη.
Λυπάμαι αλλά δεν την βρήκα μόνη της που8ενα
...

2) Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σου πάρει και το σπίτι:

Όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε χρησιμοποιήσει για τον ένα ή για τον άλλο λόγο αλλοδαπούς εργάτες παράνομα. Κι αυτό γιατί κοστίζουν λίγο σαν μεροκάματο, δεν τους πληρώνουμε ΙΚΑ (άρα μας κοστίζουν ακόμα πιο λίγο) και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι...
Πρέπει να είμαστε, όμως? Ας τα δούμε αναλυτικά τα πράγματα:
Το ημερομίσθιο του Έλληνα εργάτη ήταν και παραμένει πιο υψηλό από του αλλοδαπού. Επίσης ο εργοδότης πρέπει να του κολλάει ένσημα ώστε να έχει την δυνατότητα κάποια στιγμή στην ζωή του να βγει σε σύνταξη, να έχει Ιατροφαρμακευτική περί8αλψη κτλπ. Αυτά τα λεφτά όμως δεν έμεναν εκεί... Ο εργάτης αγόραζε τρόφιμα για την οικογένεια του, ρουχισμό, ηλεκτρικά είδη, μακάρι και κάνα σπιτάκι μετά από χρόνια οικονομιών... Κι ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Ο αλλοδαπός, τα λεφτά που 8α πάρει, ΔΕΝ θα τα επενδύσει στην Ελλάδα, 8α τα στείλει πίσω στην χώρα του. Κι αυτό γιατί τα ίδια λεφτά εκεί έχουν μεγαλύτερη αγοραστική αξία. Τι σημαίνει αυτό?
Παράδειγμα: Με 20 ευρώ στην Ελλάδα κάποιος (με λίγη τύχη) βρίσκει και αγοράζει 10 πίτες και 2 μπύρες. Με τα ίδια λεφτά σε μια οποιαδήποτε χώρα του ανατολικού μπλοκ τρώει πλουσιοπάροχα μια παρέα 6 φίλων σε ταβέρνα, συν το κρασί (τουλάχιστον στην Αλβανία έτσι είναι, -εμπειρία του γράφοντα-). Επίσης το γεγονός πως δεν του πληρώνουμε ΙΚΑ, πάλι εναντίον μας στρέφεται, καθώς μόλις φτάσει τα 65 χρόνια, όπως και να έχει 8α πάρει σύνταξη (την κατώτερη δυνατή, αλλά 8α πάρει) κι ας μην έχει ποτέ του δώσει ένα ευρώ στο κράτος. Επίσης χωρίς την επίδοση του ΙΚΑ, είναι πολύ δύσκολος και ο έλεγχος της επίδοσης του ΦΠΑ, άρα, ΔΙΠΛΑ χαμένος ο Έλληνας πολίτης. Και αν σκεφτεί κανείς πως ο ξένος ''παίρνει'' και την 8έση του Έλληνα συναδέλφου του, ΤΡΙΠΛΑ χαμένος ο Έλληνας. Το αποτέλεσμα? έχουν γεμίσει οι πόλεις μας με αλλοδαπούς (καθώς βρίσκουν κάποια δουλειά ακόμα και περιστασιακά) η εγκληματικότητα έχει ανέβει κατακόρυφα (δεν τους αδικώ, αν δεν έχεις να φας, πρέπει να βρεις τρόπο να επιβιώσεις με ΟΤΙ τρόπο μπορείς) κι εμείς χαιρόμαστε που πιάσαμε κορόιδο τον Αλβανό και του δώσαμε 50 ευρώ για 4 μέρες σκληρή δουλεία...
Μήπως όμως τελικά τα κορόιδα είμαστε εμείς?

3) Ένας κόσμος οικονομικός, διαβολικά πλασμένος:
Κάποτε, είχαμε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά (από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια). Κάποτε ήμασταν η πιο μεγάλη ναυτική δύναμη στον κόσμο. Κάποτε είχαμε και την Ολυμπιακή αεροπορία. Κάποτε ο πιο πλούσιος άν8ρωπος του κόσμου ήταν Έλληνας... Και τώρα?
Τώρα, όλες οι μεγάλες Ελληνικές εταιρίες κάνουν ανοίγματα στο εξωτερικό όπου κοστίζει φτηνότερα το εργατικό δυναμικό (κάνοντας παράλληλα κλεισίματα στον ελληνικό χώρο) και μεταφέρουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και πληρωμής φόρων σε χώρες τριτοκοσμικές με γνώμονα το κέρδος (για παράδειγμα τα ελληνικά πλοία, που πλέουν με σημαίες Παναμά κτλπ).
Και ποιος ο λόγος? Εκεί έχει μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ!
Στο χωριό μου έλεγαν πως όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα. Δεν μας άρεσε το ποσοστό που πρότειναν πάντοτε οι Έλληνες εφοπλιστές σαν φόρο, 8έλαμε το διπλάσιο και παραπάνω. Τώρα που δεν παίρνουμε ούτε αυτό, γκρινιάζουμε. Αλλά...

4) Να απλώνεις τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το σεντόνι σου:
Σοφή παροιμία του παππού, μόνο που κανείς ποτέ δεν τον άκουσε... Κι έτσι έχουμε βρεθεί ξαφνικά όλοι με υπερ λουξ αμάξια, με μεζονέτες στα πιο εξωτικά μέρη, με διακοπές στο εξωτερικό δυο φορές τον χρόνο (μια τα Χριστούγεννα και μια το καλοκαίρι) και για όλα αυτά, υπάρχει η MasterCard.
Σωστά? ΛΑΘΟΣ και μάλιστα μεγάλο! Βλέπετε όλα αυτά τα αγαθά που αγοράσατε σε 1550 δόσεις μέσω του δανείου ή της πιστωτικής σας κάρτας, έχουν τόκο. Και φυσικά μην περιμένετε πως το ελληνικό δημόσιο θα πάρει τίποτα πίσω... Όλοι αυτοί οι οργανισμοί είναι παγκόσμιοι, αμερικάνικοι, Ισραηλινοί και Ελβετικοί κυρίως. Και άμα δεν έχεις να πληρώσεις? Ουπς, την πάτησες. Αλλά, καλά να πάθεις! Την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτικός γιδοβοσκέ, που μου θες την Ferrari για να πηγαίνεις στην στάνη σου, ή μπετατζή που μου θες την Χ5 για να κουβαλάς αμμοχάλικο...

Συνοψίζοντας λοιπον, την κρίση την δημιουργήσαμε μόνοι μας, την τρέφουμε μόνοι μας και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι Βρωμοέλληνας (όρος των Γερμανών για εμάς,κατά την δεκαετία του 1950. Πόσο δίκιο είχαν!) δεν βάζει καλά στο κεφάλι του πως ότι κερδίζει σήμερα, το χάνει διπλό αύριο. Συνεπώς, να μην καθόμαστε να βρίζουμε μονάχα τα κόμματα και την γενικότερη πολιτική ηγεσία για την κρίση που υπάρχει, όταν οι κύριοι υπαίτιοι είμαστε εμείς και να κοιτάξουμε να αλλάξουμε λογική όσο είναι ακόμα καιρός.

Χαρίλαος - Wolf Μαρτζούκος


P.s: Φίλοι αναγνώστες Το ξέρω πως ελάχιστοι 8α το διαβάσετε ολόκληρα, και από αυτούς που θα το κάνουν, ακόμα πιο λίγοι θα απαντήσουν. Αλλά αν έχετε επιχειρήματα ή να προσθέσετε κάτι (και όχι βλακείες του τύπου, μεγάλε τέλειο άρθρο, ή τι μ****κίες λες) σας παρακαλώ πολύ αφήστε τα και Θα απαντήσω σε όλους. Επίσης αν θέλετε, προωθήστε το και σε άλλα site, αναρτήστε το όπου και όπως μπορείτε, και ίσως μια μέρα να φτάσει στα αυτιά εκείνου που πρέπει να φτάσει... Να θυμάστε, το Ιντερνετ και τα ΜΜΕ είναι δύναμη. Η δύναμη του απλού πολίτη να εκφράσει την άποψη του...
Καλή τύχη και υπομονή, σε όλους!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις!:):) Αλλα ολα αυτα ειναι απλα για να τα λεμε... και να παρηγορεί ο ενας τον άλλον!

Ειχα φίλους που είχαν την χρησιμοποιούσαν την κάρτα λες και ειναι ποπ κορν!

Διακοπες στην μυκονο (ειχαν και στο χωριο τους μυκονο) δωσε 3000€!!! Και εγω ελεγα γιατι να ξοδεψω τοσα λεφτα και να μη τα δωσω σε καποιον που εχει αναγκη? Και με ελεγαν ΜΑΛΑΚΑ!