Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Περί χρόνου και κοψίματος

Αν μπορούσες ποτέ να κρεμάσεις το ρολόι σου σε μια ηλιαχτίδα, το ρολόι θα συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά (ή μάλλον θεωρητικά), οι δείκτες όμως όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή στην ταχύτητα που κινείται το φως, δεν υπάρχει χρόνος. Ο χρόνος είναι σχετικός και επηρεάζεται από την ταχύτητα. Στις μεγάλες ταχύτητες ο χρόνος πραγματικά τεντώνεται, ξεχειλώνεται αν θες. Αφού το φως, θεωρούμε σήμερα πως έχει την μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ο χρόνος εκεί τεντώνεται στο απόλυτο όριο του και γίνεται στατικός ή μάλλον όταν u (ταχύτητα) τείνει στο c (ταχύτητα φωτός - 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) τότε και t τείνει στο απόλυτο 0. Θεωρητικά δεν το φτάνει ποτέ, αλλά μην το δένετε και κόμπο ακόμα. Για να σας δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, πάρτε ένα λαστιχάκι εργαστηρίου. Ξέρετε, εκείνα τα φαρδιά, κόψτε το να σχηματίσει μια λωρίδα και πάνω σε αυτή την λωρίδα, στην μια μόνο πλευρά ζωγραφίστε μικρά σημαδάκια με στυλό, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τώρα τεντώστε το και δείτε τα αποτελέσματα. Αν θεωρήσουμε πως τα σημαδάκια ήταν μονάδες χρόνου (έστω δευτερόλεπτα), και το λαστιχάκι μας μονάδα ταχύτητας, όσο αυξάνεται η ταχύτητα, αυξάνεται και η απόσταση μεταξύ των μονάδων χρόνου (με λίγα λόγια ο χρόνος μειώνεται σαν έννοια) ξεμπλεχτήκατε τώρα? Χαίρομαι.
Τώρα θα με ρωτήσετε, γιατί όλη αυτή η φυσική Πρωί πρωί και μάλιστα Κυριακάτικα και θα έχετε απόλυτο δίκιο... Υπομονή λοιπόν και θα καταλάβετε. Αν σας ρωτήσω λοιπόν αν υπάρχει κάτι που να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από το φως, τι θα μου απαντήσετε? "ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ το φως τρέχει με την μεγαλύτερη επιτρεπόμενη ταχύτητα στην φύση". Ελάτε όμως που υπάρχει... Και λέγεται Κόψιμο (ναι ναι καλά σκέφτηκες, εκείνο που σε πιάνει στη ζούλα μετά από ένα βράδυ σαβουρώματος και μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλης). Και η απόδειξη, χτες βράδυ που με έπιασε, ούτε κατάλαβα πως έφτασα στον "θρόνο" (άρα έτρεχα υπερβολικά γρήγορα) και δεν πρόλαβα ούτε το φως να ανοίξω (άρα έτρεχε πιο γρήγορα κι από το φως). Σας κάλυψα?

1 σχόλιο:

Dr Low είπε...

Ε είσαι ΑΠΑΙΧΤΟΣ! Καλά ρε, πάρε ένα τηλέφωνο...στείλε κανα σήμα καπνού...κανα ταχυδρομικό περιστέρι έστω! Τί σκατά γιατρός είμαι αν δε βοηθήσω τα φιλαράκια μου! Προφανώς κάτι απο αυτά που σαβούρωσες την έκανε τη ζημιά οπότε 2 Ultracarbon θα ήταν σωτήρια. Και ελπίζω σήμερα να πήρες καμιά Almora?

(παρόλα αυτά...σαβούρωσες και σήμερα ε? είσαι άξιος της μοίρας σου αγάπη μου!)